Фермата

Ферма за охлюви „PP Helix“.

Така започна всичко

Ферма за охлюви „PP Helix” е изградена през 2012 г. с цел размножаване и отглеждане на охлюви от вида Хеликс Асперса Максима. Особеностите на климата на територията на България позволяват успешното отглеждане именно на този вид охлюви. Хеликс Асперса Максима или Голям сив охлюв е предпочитан деликатес от водещите европейски ресторанти.

Първоначалната площ на парковете е 2140 кв.м. Това позволява отглеждането на 600 хил. до 750 хил. охлюва. Средният брой на гъстота на заселване е 280/350 охлюва на кв. м. При правилно отглеждане, фермата е с капацитет от 6 до 8 тона хибернирани охлюви за сезон.

Изчислени спрямо площта на парковете, ние използваме 1200 бр. дървени скари с обща покривна площ от 1090 кв.м. Тези дървени скари създават сянка и площ на залепване, равняваща се на 51% от общата площ на парка.

Пътеките, които се използват от обслужващият персонал са направени от варовикова фракция ( 95% варовик) и са разположени на площ от 645 кв.м. Това позволява на охлювите, набавянето на необходимото количество калций за изграждането на красиви и здрави черупки.

Не на последно място по важност е направеното от нас „ограждение”, ограничаващо свободното излизане на охлюви извън границите на парковете. За целта се използва едра морска сол ( на кристали ), поставена в т.н. „канали”.


Въпреки постигнатите до момента положителни резултати, ние не спираме ежесезонното модернизиране на фермата.